Mihrap Modelleri

AHŞAP MİHRAP

Özellikle dini mimaride ahşap işçiliği geniş bir kullanım alanına sahiptir.  Ahşap Sanat, cami mobilyalarında işçilik ve kalitenin çok önemli olduğunun bilincindedir. Bu nedenle ürettiği ahşap mihrap ile ince işçiliğin, kalitenin ve dayanıklılığın izlerini kolaylıkla görebilmenize imkân tanır.

Ahşap mihrap, camilerde oldukça önemli bir kısımdır. Bu nedenle yapımında incelik ve titizlik ister.

Ahşap Mihrap Nedir?

Ahşap Mihrap kıble olarak tanımladığımız Mekke’yi,  dolayısıyla namaz ibadeti esnasında dönülmesi gereken yönü, işaret eden bir niş olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle de İslamiyet’in ilk yıllarından bu yana mimaride yer almaktadır.  
Mihrap kelimesinin literatürde birçok anlamı bulunmaktadır. Örneğin, Arapça’da saray, harem bölümü yahut hükümdar tahtının bulunduğu alan şeklinde kullanılmaktadır. Ancak yine de mihrap kelimesi zamanla camilerde imamın namaz kıldırdığı yer için kullanılmaya başlanmış ve mimari öğelerine bu isimle eklenmiştir.

Dini mimarinin en önemli elemanlarından biri olarak görebileceğimiz ahşap mihrap elemanları ise şunlardır:

Taç:Çerçeve üzerinde yer alan, farklı biçimlerde tepeliklerle süslenen ve mihrabı üst kısımda sonlandıran bölüme verilen isimdir.
Çerçeve:Silme veya kuşaklardan oluşan, içerisinde alınlık, köşelik, kavsara, niş ve köşe sütunçelerini kapsayan elemandır.  
Alınlık:Çerçeve ile köşelik arasında yer alan ve çoğunlukla bir çerçeve içerisinde yazı kuşağı ile doldurulan bölüme verilen isimdir.
Köşelik:Kavsarayı tek yahut iki ayrı parça halinde kuşatan üçgen biçimli alanlardan meydana gelen bölüme verilen isimdir.
Kavsara:Mihrap nişinin üzerini örten elemana verilen isimdir.
Niş:Mihrabın ortasında girinti oluşturan ana eleman olarak bilinir.
Sütunce:Nişin ağız kenarlarına, süsleme maksadıyla yerleştirilen sütun görünümlü elemanlara verilen isimdir.
Oturtmalık:Mihrap kütlesinin üzerinde yükseltildiği kaideye denilmektedir.

Ahşap Sanat İle Kaliteli Ahşap Mihrap Üretimi

Ahşap Sanat pek çok kişiyi bünyesinde bulunduran ve hemen her gün pek çok kişinin ibadet etmesini sağlayan bu yapılarda kullanılan malzemenin kaliteli ve dayanıklı olması gerektiğinin bilinciyle ahşap mihrap üretimi yapar. Göze ve ruha, içsel huzura hitap eden bu yapılarda dayanıksız, kötü gözüken işlevsel özelliklerden yoksun mobilyalara alternatif olarak hizmet vermeye başlayan ve işindeki başarısıyla bilinen Ahşap Sanat, hizmet ettiği ve ahşap mihrap üretimini gerçekleştirdiği Camilerin ne derece önemli olduğunun bilincindedir ve buna uygun mobilyalar üretir